
 

DECISION AND STATEMENT OF REASONS OF JOSEPHINE BONNAR, 

LEGAL MEMBER OF THE FIRST-TIER TRIBUNAL WITH DELEGATED 

POWERS OF THE CHAMBER PRESIDENT  

Under Rule 8 of the First-tier Tribunal for Scotland Housing and Property 
Chamber Rules of Procedure 2017 ("the Rules") 

 
 

in connection with 
 

 41 East Bridge Street, Falkirk (“the Property”)  
 

Case Reference: FTS/HPC/EV/21/0253 
 

Stephen Dick, 25 Watersend Road, Carron, Falkirk (“the Applicant”) 
 
Alison McCue, 41 East Bridge Street, Falkirk   (“the Respondent”)  
            
  
 
1. By application received on 2 February 2021, the Applicant seeks an order for 

recovery of possession of the property in terms of Rule 65 of the Rules and 

Section 18 of the Housing (Scotland) Act 1988 (“the 1988 Act”). The Applicant 

lodged documents in support of the application including AT6 Notice and copy 

tenancy agreement. The tenancy agreement states that the initial term of the 

tenancy is 2/2/09 until 2/8/09 and that it “will continue until terminated by one 

party giving the other not less than one months notice of termination in writing”. 

            

  

2. The Tribunal wrote to the Applicant requesting further information and 

documentation. The Applicant was asked to provide a copy of the Notice to 

Quit served on the Respondent. He was also notified that the AT6 Notice 

lodged did not appear to give the correct period of Notice, as 6 months notice 

was now required in terms of the Coronavirus (Scotland) Act 2020.  In response 

the Applicant lodged a Notice to Quit dated 15 February 2021 which calls upon 



the Respondent to vacate the property on 20 August 2021. A further AT6 was 

also lodged which also specified the 20 August 2021 as the earliest date that 

an application could be submitted to the Tribunal.         

           

    

DECISION 

 

3. The Legal Member considered the application in terms of Rule 8 of the 

Chamber Procedural Rules. That Rule provides:- 

 

“Rejection of application 

8.—(1) The Chamber President or another member of the First-tier Tribunal 

under the delegated powers of the Chamber President, must reject an 

application if—  

(a) they consider that the application is frivolous or vexatious; 

(b) the dispute to which the application relates has been resolved; 

(c) they have good reason to believe that it would not be appropriate to accept 

the application; 

(d) they consider that the application is being made for a purpose other than a 

purpose specified in the application; or 

(e)the applicant has previously made an identical or substantially similar 

application and in the opinion of the Chamber President or another member of 

the First-tier Tribunal, under the delegated powers of the Chamber President, 

there has been no significant change in any material considerations since the 

identical or substantially similar application was determined. 

(2) Where the Chamber President, or another member of the First-tier 

Tribunal, under the delegated powers of the Chamber President, makes a 

decision under paragraph (1) to reject an application the First-tier Tribunal must 

notify the applicant and the notification must state the reason for the decision.” 

            

4. After consideration of the application and documents lodged in support 

of same the Legal Member considers that the application should be 



rejected on the basis that it is frivolous within the meaning of Rule 8(1)(a) 

of the  Rules.         

  

 

Reasons for Decision         

  

5. 'Frivolous' in the context of legal proceedings  is defined by Lord Justice 

Bingham in R v North West Suffolk (Mildenhall)  Magistrates Court, (1998) Env 

LR9. He indicated at page 16 of the judgment; "What the expression means in 

this  context  is, in my view, that the court  considers  the  application  to  be futile,  

misconceived,  hopeless  or  academic". It is that definition which the Legal 

Member has considered as the test in this application, and on consideration of 

this test, the Legal Member considers that this application is frivolous, 

misconceived and has no prospect of success.     

  

6. The Legal Member noted that the Applicant has submitted two AT6 Notices. 

The first does not give the Respondent the correct period of Notice, as 6 

months’ notice is now required following the amendments to the 1988 Act 

introduced by the Coronavirus (Scotland) Act 2020. The second appears to 

specify the correct period of Notice. However, this period of notice has not yet 

expired and as a result cannot be relied upon until the relevant date, 20 August 

2021, has passed.         

  

7. The Tribunal notes that the Applicant could ask the Tribunal to dispense with 

service of the AT6 notice in terms of Section 19(1)(b) of the 1988 Act. However, 

the Notice to Quit lodged by the Applicant also specifies the 20 August 2021.     

Section 112 of the Rent (Scotland) Act 1984 states that a Notice to Quit must 

give at least 4 weeks’ notice. The Notice submitted by the Applicant gives 6 

months, presumably to tie in with the AT6. However, these notices do not 

require to specify the same date. On the other hand, in order to terminate the 

tenancy contract, the the Notice to Quit must specify a date which coincides 

with an ish or end date of the tenancy. From the tenancy agreement which has 

been lodged it would appear that there has been an ish or end date on the 2 

February and 2 August each year, since the expiry of the initial term. The date 

specified in the Notice is 20 August 2021, which is not an ish. Furthermore, the 

date specified in the Notice has not passed. The Legal Member is therefore 

satisfied that the Notice to Quit which has been lodged is invalid and that the 

tenancy contract has not yet been terminated.     

        

8. The Legal Member proceeded to consider whether the application could still be 

considered in terms of Section 18(6) of the 1988 Act. This states  “The First tier 

Tribunal shall not make an order for possession of a house which is for the time 



being let on an assured tenancy, not being a statutory assured tenancy, unless 

– (a) the ground for possession is ground 2 or ground 8 in Part 1 of Schedule 

5 to the Act or any of the grounds in Part II of that schedule, other than ground 

9, ground 10, ground 15 or ground 17; and (b) the terms of the tenancy make 

provision for it to be brought to an end on the ground in question”. This 

provision allows a landlord to make an application to the Tribunal, without 

serving a valid notice to quit. However, in Royal Bank of Scotland v Boyle 1999 

HousLR it was held that, where an invalid Notice to Quit had been served, and 

the Pursuer sought to rely on Section 18(6) of the Act, “(1) that the essential 

ingredients of the grounds for recovery of possession in Schedule 5 to the 1988 

Act must be referred to in the tenancy agreement, and while this could be done 

by an exact citation of the grounds, and maybe also by providing a summary 

containing the essential ingredients of the grounds, incorporation by reference 

would not necessarily be appropriate”.  The Legal Member notes that the 

tenancy agreement which has been produced does not make any specific 

provision for recovery of possession on any of the grounds contained within 

Schedule 5. As a result the Applicant has failed to meet the requirements of 

section 18(6) and cannot proceed under this section.  In order to raise 

proceedings for recovery of the property, the Applicant must first bring the 

contractual tenancy to an end.  The Notice to Quit which has been lodged is 

invalid and does not bring the contractual tenancy to an end.   Accordingly, the 

Applicant has not complied with the requirements of the legislation and the 

application cannot succeed.       

      

9. As the Notice to Quit is invalid and the requirements of the 1988 Act have not 

been met the Legal Member determines that the application is frivolous, 

misconceived and has no prospect of success. The application is rejected on 

that basis. 

 

 

 

What you should do now 

 

 

If you accept the Legal Member’s decision, there is no need to reply. 

 

 

If you disagree with this decision – 

 

An applicant aggrieved by the decision of the Chamber President, or any Legal 

Member acting under delegated powers, may appeal to the Upper Tribunal for 

Scotland on a point of law only. Before an appeal can be made to the Upper Tribunal, 

the party must first seek permission to appeal from the First-tier Tribunal. That party 



must seek permission to appeal within 30 days of the date the decision was sent to 

them. Information about the appeal procedure can be forwarded to you on request.  

 

Josephine Bonnar 

Legal Member 

17 February 2021 

 




