
 

DECISION AND STATEMENT OF REASONS OF JOSEPHINE BONNAR, 
LEGAL MEMBER OF THE FIRST-TIER TRIBUNAL WITH DELEGATED 
POWERS OF THE CHAMBER PRESIDENT  

Under Rule 8 of the First-tier Tribunal for Scotland Housing and Property 
Chamber Rules of Procedure 2017 ("the Rules") 
 
Case Reference: FTS/HPC/ EV/24/2990  
 
40 Musselburgh Road, Dalkeith (“the property”)  
 
Alistair and Margaret Campbell, 7 Shadepark Crescent, Dalkeith (“the 
Applicants”) 
 
Laura Jane Campbell, 40 Musselburgh Road, Dalkeith (“the Respondent”) 
           
 
1. The Applicants seek an order for possession of the property in terms of Rule 

66 of the Rules and Section 33 of the Housing (Scotland) Act 1988 (“the 1988 
Act”).  The application was submitted on 1 July 2024. A notice to leave was 
submitted with the application. In response to requests for further  information 
and documents, the Applicants submitted a section 33 notice dated 29 June 
2024 which said that the Applicants required possession of the property on 29 
August 2024 and a Notice to quit which called upon the Respondent to vacate 
the property on 28 September 2024. The Applicants also submitted a copy of 
a tenancy agreement. The term of the tenancy is from 28 September 2012 to 
“ongoing”.               
  

2. In response to a further information request seeking clarification of the validity 
of the notices and the tenancy agreement, the Applicants responded stating 
that they had made errors but had taken advice on the notices and the tenancy 
agreement. They also said that they require to sell the property and explained 
that there are pressing personal circumstances.      
   

 
DECISION 
 
3. The Legal Member considered the application in terms of Rule 8 of the 

Chamber Procedural Rules. That Rule provides:- 
 



Rejection of application 

8.—(1) The Chamber President or another member of the First-tier Tribunal 
under the delegated powers of the Chamber President, must reject an 
application if—  
(a) they consider that the application is frivolous or vexatious; 

(b) the dispute to which the application relates has been resolved; 

(c) they have good reason to believe that it would not be appropriate to accept 
the application; 
(d) they consider that the application is being made for a purpose other than a 
purpose specified in the application; or 
(e)the applicant has previously made an identical or substantially similar 
application and in the opinion of the Chamber President or another member of 
the First-tier Tribunal, under the delegated powers of the Chamber President, 
there has been no significant change in any material considerations since the 
identical or substantially similar application was determined. 

(2) Where the Chamber President, or another member of the First-tier 
Tribunal, under the delegated powers of the Chamber President, makes a 
decision under paragraph (1) to reject an application the First-tier Tribunal must 
notify the applicant and the notification must state the reason for the decision. 
           
  

4. After consideration of the application and documents lodged in support 
of same the Legal Member considers that the application should be 
rejected on the basis that it is frivolous within the meaning of Rule 8(1)(a) 
of the Procedural Rules. 

 
Reasons for Decision 
 
5. 'Frivolous' in the context of legal proceedings  is defined by Lord Justice 

Bingham in R v North West Suffolk (Mildenhall)  Magistrates Court, (1998) Env 
LR9. He indicated at page 16 of the judgment; "What the expression means in 
this  context  is, in my view, that the court  considers  the  application  to  be futile,  
misconceived,  hopeless  or  academic".       
        

6. The Applicant seeks recovery of possession of a short assured tenancy. The 
tenancy agreement lodged with the application states that the initial term of the 
tenancy is from 28 September 2012 and is thereafter “ongoing”. In terms of 
Section 32(1) of the 1988 Act, a tenancy can only be a short assured tenancy 
if it is for a term of “not less than six months”. Although the tenancy can continue 
after the initial term for shorter periods, the tenancy is not a short assured 
tenancy if it does not have an initial term that meets this requirement. The 
tenancy agreement lodged with the application does not have a stipulated initial 
term, only a start date. As a result, the tenancy cannot be a short assured 
tenancy and the application under Rule 66 and Section 33 cannot succeed.               






