
 

DECISION AND  STATEMENT  OF  REASONS OF PETRA HENNIG MCFATRIDGE LEGAL 

MEMBER  OF THE  FIRST-TIER  TRIBUNAL  WITH  DELEGATED  POWERS OF THE  CHAMBER 

PRESIDENT 

 

Under Rule 8 of the First-tier Tribunal for Scotland Housing and Property Chamber Rules 

of Procedure 2017 ("the Procedural Rules") 

 

in connection with 

Case reference FTS/HPC/EV/24/1516 

 

Parties 

 

Miss Aishah Majid (Applicant) 

Mr Ian Jones (Respondent) 

 

3/L 7 Clepington Street, Dundee, DD3 7PU (House) 

 

1. On 3.4.24 the First Tier Tribunal for Scotland Housing and Property Chamber (FTT) 

received the application, which was made under rule 109, which relates to tenancies 

under the Private Housing (Tenancies) (Scotland) Act 2016 (the 2016 Act) and stated 

as the grounds applicable grounds 3 and 4 of schedule 3 of the 2016 Act.  

2. The  application was accompanied by a Private Residential Tenancy Agreement 

between the parties, a Notice to Leave dated 17.2.24 with a date in part 4 stated as 

2.4.24, unredacted bank statements, before and after photographs of the property 

and a text exchange between the Applicant and the Respondent. No other documents 



were provided.  

3. The FTT wrote to the Applicant on 1.5.24 requesting a copy of the S 11 notice and 

proof of that having been given to the local authority and requesting clarification 

regarding the Notice to Leave validity given the notice period was less than the 

required 84 days. The FTT also pointed out that the grounds stated on the application 

were not mentioned in the Notice to Leave submitted. The FTT asked for evidence for 

grounds 3, 4 and 5 to be provided.  

4. On 8.5.24 the Applicant provided a letter stating she now wished to stay in the 

property, further photographs, a document headed “to whom it may concern”  and 

an undated and unsigned letter regarding rent arrears.  

5. The file documents are referred to for their terms and held to be incorporated herein.  

DECISION 

 

6. I considered the application in terms of Rule 8 of the Procedural Rules. That Rule 

provides:- 

"Rejection of application 

8.-(1) The Chamber President or another member of the First-tier Tribunal under 

the delegated powers of the Chamber President, must reject an application if - 

(a) they consider that the application is frivolous or vexatious; 

(b) the dispute to which the application relates has been resolved; 

(c) they have good reason to believe that it would not be appropriate to accept the 

application; 

(d) they consider that the application is being made for a purpose other than a 

purpose specified in the application; or 

(e) the applicant has previously  made an identical or substantially similar 

application and in the opinion of the Chamber President  or another member of the 

First-tier  Tribunal, under the delegated powers  of the Chamber President, there has 

been no significant change in any material considerations  since the identical or 

substantially  similar application  was determined. 

 



(2) Where the Chamber President, or another member of the First-tier Tribunal, 

under the delegated powers of the Chamber President, makes a decision under 

paragraph (1) to reject an application the First-tier Tribunal must notify the applicant 

and the notification must state the reason for the decision." 

 

7. After consideration of the application, the attachments and correspondence from the 

Applicant, I consider that the application should be rejected in terms of Rule 8 (c) of 

the Rules of Procedure on the basis as the Tribunal has good reason to believe that it 

would not be appropriate to accept the application.  

 

REASONS FOR DECISION 

1. Applicable Legislation:  

S 62 of the Private Housing (Tenancies) (Scotland) Act 2016 states: 

62Meaning of notice to leave and stated eviction ground 

This section has no associated Explanatory Notes 

(1)References in this Part to a notice to leave are to a notice which— 

(a)is in writing, 

(b)specifies the day on which the landlord under the tenancy in question expects to become entitled to make an 

application for an eviction order to the First-tier Tribunal, 

(c)states the eviction ground, or grounds, on the basis of which the landlord proposes to seek an eviction order in 

the event that the tenant does not vacate the let property before the end of the day specified in accordance with 

paragraph (b), and 

(d)fulfils any other requirements prescribed by the Scottish Ministers in regulations. 

(2)In a case where two or more persons jointly are the landlord under a tenancy, references in this Part to the 

tenant receiving a notice to leave from the landlord are to the tenant receiving one from any of those persons. 

(3)References in this Part to the eviction ground, or grounds, stated in a notice to leave are to the ground, or 

grounds, stated in it in accordance with subsection (1)(c). 

(4)The day to be specified in accordance with subsection (1)(b) is the day falling after the day on which the notice 

period defined in section 54(2) will expire. 

(5)For the purpose of subsection (4), it is to be assumed that the tenant will receive the notice to leave 48 hours 

after it is sent. 



S 54 of the said Act states: 

54 Restriction on applying during the notice period 

 (1)A landlord may not make an application to the First-tier Tribunal for an eviction order against a tenant using a 

copy of a notice to leave until the expiry of the relevant period in relation to that notice. 

(2)The relevant period in relation to a notice to leave— 

(a)begins on the day the tenant receives the notice to leave from the landlord, and 

(b)expires on the day falling— 

(i)28 days after it begins if subsection (3) applies, 

(ii)84 days after it begins if subsection (3) does not apply. 

(3)This subsection applies if—  

(a)on the day the tenant receives the notice to leave, the tenant has been entitled to occupy the let property for 

not more than six months, or  

(b)the only eviction ground, or grounds, stated in the notice to leave is, or are, one or more of the following—  

(i)that the tenant is not occupying the let property as the tenant’s home,  

(ii)that the tenant has failed to comply with an obligation under the tenancy,  

(iii)that the tenant has been in rent arrears for three or more consecutive months,  

(iv)that the tenant has a relevant conviction,  

(v)that the tenant has engaged in relevant anti-social behaviour,  

(vi)that the tenant associates in the let property with a person who has a relevant conviction or has engaged in 

relevant anti-social behaviour. 

 (4)The reference in subsection (1) to using a copy of a notice to leave in making an application means using it to 

satisfy the requirement under section 52(3). 

S 52 of the Act states: 

52 Applications for eviction orders and consideration of them 

(1)In a case where two or more persons jointly are the landlord under a tenancy, an application for an eviction 

order may be made by any one of those persons. 

(2)The Tribunal is not to entertain an application for an eviction order if it is made in breach of— 

(a)subsection (3), or 

(b)any of sections 54 to 56 (but see subsection (4)). 

(3)An application for an eviction order against a tenant must be accompanied by a copy of a notice to leave which 

has been given to the tenant. 



(4)Despite subsection (2)(b), the Tribunal may entertain an application made in breach of section 54 if the 

Tribunal considers that it is reasonable to do so. 

(5)The Tribunal may not consider whether an eviction ground applies unless it is a ground which— 

(a)is stated in the notice to leave accompanying the landlord’s application in accordance with subsection (3), or 

(b)has been included with the Tribunal’s permission in the landlord’s application as a stated basis on which an 

eviction order is sought.  

S 73 of the Act states: 

73 Minor errors in documents 

(1) An error in the completion of a document to which this section applies does not make the document invalid 

unless the error materially affects the effect of the document. 

(2) This section applies to— 

… 

(d) a notice to leave (as defined by section 62(1)). 

56Restriction on applying without notifying local authority 

(1)A landlord may not make an application to the First-tier Tribunal for an eviction order against a tenant unless 

the landlord has given notice of the landlord's intention to do so to the local authority in whose area the let 

property is situated. 

(2)Notice under subsection (1) is to be given in the manner and form prescribed under section 11(3) of the 

Homelessness etc. (Scotland) Act 2003. 

(3)In a case where two or more persons jointly are the landlord under a tenancy, references in subsection (1) to 

the landlord are to any one of those persons. 

 

2. Conclusion: 

3. The lodging requirements for an application under rule 109 (b) include the requirement 
to lodge (i) evidence that the ground or grounds has been met, (ii) a copy of the notice 
to leave given to the tenant as required under section 52(3) of the 2016 Act, (iii) a copy 
of the notice given to the local authority under S 11 of the Homelessness (Scotland) Act 
2003 as required in s 56 of the 2016 Act. 

4. The first issue is whether the Notice to Leave can be considered to have been submitted. 
In terms of rule 109 and  S 52 (3) of the Act an application must be accompanied by a 
copy of the Notice to Leave. I consider that this means that a valid Notice to Leave must 
be submitted with the application. The issue here is whether or not the Notice to Leave 
was a valid Notice to Leave and thus fulfills the requirement of S 52 (3) of the Act. 



5. The issue in this case is the calculation of the notice period. The expiry of the period 
stated in S 54 (2) (b) (ii) of the Act will be 84 days after the date of service as the tenant 
had been entitled to occupy the property for more than 6 months and the ground stated 
in the Notice to Leave is not one of the grounds stated in S 54 (3) of the Act.  The date of 
personal service of the Notice to Leave was 17.2.24. The date to be entered into part 4 
of the Notice to Leave would then be the day following the expiry date of the notice 
period and thus 12.5.24. The date entered into the Notice to Leave in part 4 was 2.4.24. 

6. The Applicant was made aware of the issue in the request for further information 1.5.24 
and was asked to make representations on the matter. Her reply was “I would also like 
to let you know that due to a misunderstanding , the date provided for the Notice to Leave 
(NTL) is incorrect and should be altered to 17/02/2024 as this is when the application to 
the tribunal was submitted”.  

7. This answer clearly did not address the issue regarding the notice period and the 
question as to why the Tribunal should be able to consider the Notice to Leave valid.  

8. The calculation of the Applicant is simply not correct. The legislation sets out explicitly 
the dates and periods which have to be observed to create a valid Notice to Leave. This 
is further described in detail in the guidance notes on the Notice to Leave. A tenant, 
having so been advised, must then be able to rely on the accuracy of the information 
provided in the Notice to Leave. The date stated on the notice is not the correct date. 
The calculation overlooks the provision of S 54 regarding the applicable notice period 
and S 62 (4) of the Act, which states: “(4)The day to be specified in accordance with 
subsection (1)(b) is the day falling after the day on which the notice period defined in 
section 54(2) will expire.”  

9. The Tribunal has considered whether S 73 of the Act may be applicable in this case to 
assist the applicant. This states: (1) An error in the completion of a document to which 
this section applies does not make the document invalid unless the error materially 
affects the effect of the document. 

10. In the Tribunal’s view, the word “effect” in section 73 (and in the explanatory note) 
denotes the effect the notice is intended to have if it is completed without error. It 
follows from section 62(1)(b), (c) and (d) that a notice to leave completed without error 
will give the tenant certain information, namely: 1. the day on which the landlord under 
the tenancy in question expects to become entitled to make an application for an eviction 
order to the FTT, being the day after the notice period expires (section 62(1)(b)). This 
date is stated in part 4 of the prescribed form, in which the tenant is expressly advised 
that “An application will not be submitted to the Tribunal for an eviction order before 
[the date]”, 2. The eviction ground on which the landlord intends to seek an order 
(section 62(1)(c)), which is indicated by ticking the appropriate box in part 3 of the 
prescribed form, 3. Details and evidence of the eviction ground (section 62(1)(d) and part 
3 of the prescribed form, 4. The tenant’s details (section 62(1)(d) and part 1 of the 
prescribed form), 5. The name, address and telephone number of the landlord or his 



agent (section 62(1)(d) and part 2 of the prescribed form). All these parts of the form 
require to be completed.  

11. In the Tribunal’s view, an error in completion “affects the effect” of the notice to leave 
if, as a result of the error, the notice does not give the tenant that information. In this 
case, the error clearly “affects the effect” of the notice to leave, because a correct notice 
would have informed the Respondent of the correct date on or after which an application 
to the Tribunal could be submitted. That was not done. 

12. The notice should, at the very least, correctly inform the tenant of the “why” (the 
statutory ground) and the “when” of the proceedings that the landlord anticipates 
raising. 

13. To state an earlier date than the date on which, in terms of the Act, the landlord is 
entitled to raise proceedings is not, in the view of the Tribunal, “an obviously minor 
error” which could then be dealt with in terms of S 73 of the Act by the Tribunal. It is an 
error which causes the notice to fail in achieving one of its fundamental purposes.  

14. For these reasons, the Tribunal finds that, in terms of section 73, the error of stating 
“2.4.24” in part 4 of the notice to leave, rather than “12.5.24” materially affects the effect 
of the notice and makes it invalid. It is not a “notice to leave” under section 62. The 
provisions of the Coronavirus (Scotland) Act 2020 allowing the Tribunal to substitute the 
correct date in notice issued during the application of said Act are no longer in operation. 
Thus the Notice to Leave is not valid. 

15. Therefore, the document which accompanied the application to the First-tier Tribunal 
was not, for the purposes of rule 109 and section 52(3), “a copy of a notice to leave”, and 
accordingly, given section 52(2)(a), the Tribunal cannot entertain the application and the 
application remains incomplete.  

16. The second issue is whether the notice required under S 56 of the 2016 Act has been 
submitted. S 56 of the Act specifies that a landlord may not make an application to the 
FTT for an eviction order against a tenant unless the landlord has given notice of the 
landlord’s intention to do so to the local authority in whose area the let property is 
situation and S 56 (2) provides that this notice is to be given in the manner and form 
under section 11 (3) of the Homelessness etc (Scotland) Act 2003.  The requirements of 
such a notice is set out in Regulation 2 and Schedule 1 of The Notice to Local Authorities 
(Scotland) Regulations 2008 as amended by The Notice to Local Authorities (Scotland) 
Amendment Regulations 2017. Schedule 1 of the 2008 regulations sets out the format of 
the form that has to be used. Such a form has not been included in the application 
documents although the FTT had requested this information on two occasions. Thus the 
application remains incomplete and does not meet the requirements of rule 109 and S 
56 of the 2026 Act. 

17. It would not be appropriate for the Tribunal to accept an application which is incomplete 
and does not meet the lodging requirements in terms of rule 109 of the Procedure Rules 
and the requirements for a valid application stated in the 2016 Act as set out above. 



18. Because the application at present does not fulfil the lodging criteria stated in the 
relevant rule it is rejected as it would not be appropriate for the FTT to accept an 
incomplete application.   

19. For the avoidance of doubt, this decision does not prevent the Applicant lodging a fresh 
application once all the necessary documentation is available.  
 

What you should do now 

 
If you accept the Legal Member's decision, there is no need to reply. 
If you disagree with this decision:- 
An applicant aggrieved by the decision of the Chamber President, or any Legal Member 

acting under delegated powers, may appeal to the Upper Tribunal for Scotland on a point of 

law only. Before an appeal can be made to the Upper Tribunal, the party must first seek 

permission to appeal from the First-tier Tribunal. That party must seek permission to appeal 

within 30 days of the date the decision was sent to them. Information about the appeal 

procedure can be forwarded to you on request. 

Petra Hennig McFatridge 
Legal Member 
27 May 2024 

 

  




